Witam w kolejnej części relacji.
Tak jak pisałem w relacji z budowy Pz III Mi N miałem sporą przerwę z racji zajęć zawodowych - koniec sezonu w teatrze i 2 premiery w odstępie 3 -tygodniowym. Ale to już za mną, zaczął się sezon urlopowy i można będzie poświęcić więcej czasu na hobby (poza godzinami pracy oczywiście). Prace nad Hummelkiem posuwają się b. powoli z racji wyglądu pojazdu- otwarty przedział bojowy, co za tym idzie mnóstwo detali i tzw. drobnicy. Na razie jestem na etapie budowy haubicy 150 mm. Laweta wykonana z płytek HIPS o różnej grubości plus co najmniej setka nitów 0,6 i 0,8 mm. W budowie ogromną pomoc odegrały wykonane przeze mnie zdjęcia oryginalnej haubicy s.FH 18/1 będącej eksponatem Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. Jest tam co prawda wersja kołowa tego działa, ale w ogólnym zarysie i w "nitowaniu" wzorowałem się właśnie na niej. Kadłub modelu już poprawiony dostał parę elementów - osłona przekładni od Pz kpfw III, mocowania rolek powrotnych i stopery przy wózkach ( Pz.IV D-G). Płyta , na której zamocowana jest laweta tez otrzymała parę szczegółów.
Wanna z nadbudową. Włazy i wizjery kierowcy i radiooperatora będą ruchome.Część kadłuba ponad błotnikami na razie nie przyklejona -czekam na płytę ryflowaną podłogi przedziału bojowego, którą musiałem zamówić , gdyż Aber nie produkuje akurat tego wzoru.
Laweta haubicy w swojej głównej formie. Prawe jarzmo zamocowania kołyski zostanie doklejone w pózniejszym etapie.
Kołyska z oporopowrotnikiem. Materiał HIPS i żywica poliuretanowa
Lufa haubicy wykonana z odlanego pręta żywicy poliuretanowej i wytoczona na tokarce. Składa się z dwóch elementów toczonych oddzielnie. Zamek działa zrobiony z HIPS-u o gr. 2,5 - 3 mm.
Działo ustawione na pojeżdzie. Oczywiście tylko dla spasowania, sama haubica wymaga jeszcze wielu detali.
Na koniec kilka fotek ścian bocznych przedziału bojowego. Zrobiłem je jako "sandwich" z płytki aluminiowej 0,2 mm i HIPS , również 0,2 mm.sklejając je Kropelką. Polistyren wkleiłem od wewnątrz, dzięki czemu łatwiej będzie doklejać całe wyposażenie . Ścianki są lekko wygięte, ale tylko w miejscu łączenia płyty przedniej z tylną, ponieważ HIPS jest całością, a aluminium dwiema oddzielnymi kształtkami. Lecz nie wpływa to w żaden sposób na efekt -cała ścianka boczna daje się idealnie prosto dopasować do wanny.
To tyle na dzisiaj, do zobaczenia w kolejnej odsłonie.
Pozdrawiam serdecznie pancerniaków.